Pre polaska na duže relacije, neizostavna je provera tehničkog stanja Vašeg dvotočkaša. Gume, lanac, kočnice – sve prekontrolišite. Ukoliko je ispravnost na zadovoljavajućem nivou, Vi puni energije, a vremenski uslovi povoljni – imate sve uslove za prijatnu vožnju. Ali, koje su to tzv. ne-krećem-na-put-bez-njih stvari?

SEDIŠTE
Jeste li čuli da se udobnost sedišta stiče danima provedenim na njemu? Reč je o tome da se telo navikava na vožnju, jačaju mišići nogu i leđa, a težište se prenosi na pedale. Tačno. Uzmite u obzir i činjenicu da nemamo svi istu konstituciju, težinu, isti stil vožnje – a to su parametri koji utiču na osećaj udobnosti. Nakon kupovine sedišta, potrebno je da prođe neko vreme da biste uživali u udobnosti. Takođe, sedištu trebate ispravno podesiti visinu, horizontalnu poziciju i ugao. Ali, ako ste odmah našli udobno sedište – imali ste puno sreće!

SVETLA I KACIGA
Da kaciga glavu čuva, to svi znamo. Da se svi u praksi ne čuvamo – i to znamo. Posebno na duže relacije ne krećite bez zaštitne opreme. Budite uočljvi i ostalim učesnicima u saobraćaju, prednja i zadnja svetla su imperativ!

ALAT, REZERVNA GUMA I PUMPA
Da biste bili spremni na (potencijalne) neprijatnosti na putu, bez najosnovnijeg alata za hitnu i brzu intervenciju ne krećite na put. U biciklističkoj torbici spakujte imbus, torx, krstak, alat za lanac, klasičan odvijač. Rezervna guma je takođe neophodna. Ponesite i pumpu, klasičnu ili mini prenosnu, izbor je na Vama. Ovako opremljeni znate da su manje šanse da Vam kvar upropasti vožnju

OSVEŽENJE I DODATNA ENERGIJA
Najbolje je da voda bude uvek pri ruci. Osveženje uvek godi, a hidrirano telo je spremnije na naporne vožnje. Banana ili energetska čokoladica dobro dođu kada je telu potrebno više enegije. A duže vožnje to, svakako, iziskuju.

NAPUNJEN MOBILNI TELEFON I NEŠTO NOVCA
Ovoga biste se, sigurno, i sami setili.

Ovo su samo neki od predloga koji vožnju na duže staze mogu dosta olakšati i učiniti je prijatnijom. Važno je da i Vaš bicikl bude namenjen za duže relacije, a touring je najbolji za duža putovanja.

Sada Vam ostaje samo da uživate u vožnji.